SSC Question & Answer of History of India 1-25

Posted on

SSC Question & Answer of History of India 1-25

SSC Question & Answer of History of India 1-25

1. Who among the following cultures were the first to
paint their pottery?
(a) Mesolithic
(b) Chalcolithic
(c) Neolithic
(d) Iron age

2. The burying of pet dogs in the graves of the masters
did not seem to be a practise with Neolithic people in
any part of India except
(a) Asom
(b) Southern India
(c) Kashmir
(d) Meghalaya

3. Which of the following is a characteristic feature of
the East Indian Neolithic?
(a) It is based on barley
(b) It is based on barley and wheat
(c) It is based on rice
(d) Did not produce any cereal crop

4. Which animal figures most in the cave paintings of
Mesolithic age?
(a) Tiger
(b) Cow
(c) Buffalo
(d) Deer

5. The most number of Chalcolithic cultural sites were
found along the river
(a) Chambal
(b) Narmada
(c) Tapi
(d) Sutlej

6. Megaliths
(a) are a certain group of Paleolithic caves
(b) is the technical term for pre-historic rock-cut caves
(c) are pre-historic burial monuments
(d) are monoliths belonging to the Neolithic period

7. ‘Sohan Culture’ is another name of
(a) Paleolithic culture
(b) Mesolithic culture
(c) Neolithic culture
(d) Chalcolithic culture

8. Which one of the following is not the characteristics
feature of the Harappan settlement?
(a) Doorways and windows generally faced the side lanes and
rarely opened into the main streets
(b) Houses generally had separate bathing areas and toilets
(c) The citadel was walled but the lower towns was not walled
(d) Drains and water chutes from the second storey were often
built inside the wall

9. Remains of which animals have not been discovered
in the Indus Valley Civilisation?
(a) Lion
(b) Horse
(c) Cow
(d) Elephant

10. The polity of the Harappan people, as derived from
the material evidence, was
(a) secular-federalist
(b) theocratic-federalist
(c) oligarchic
(d) theocratic-unitary

11. Who among the following wrote Sanskrit Grammar?
(a) Kalidasa
(b) Charak
(c) Panini
(d) Aryabhatt

12. Nivi, Paridhan and Adhivasa were the
(a) different types of garments of the Aryans
(b) government officials of the Aryan kings
(c) tribal people of ancient Indians
(d) musical Instrument of ancient Indians

13. Which of the following is the latest site found?
(a) Dholavira
(b) Amri
(c) Bhimbad
(d) Alamgirpur

14. A statue of bearded man was found at
(a) Harappa
(b) Mohenjodaro
(c) Lothal
(d) kot Diji

15. Which of the following not known to have grown
during Indus Valley Civilisation?
(a) Cotton
(b) Wheat
(c) Barley
(d) Pulses

16. From where the copper chariot of Harappan times
was found?
(a) Kunal
(b) Rakhigarhi
(c) Dalmabad
(d) Banawali

17. In which Upanishad is mentioned ‘Satyamev Jayate”?
(a) Chandogya Upanishad
(b) Prasana Upanishad
(c) Isa Upanishad
(d) Mundaka Upanishad

18. The cow was an important form of wealth in
(a) the Rigvedic Age
(b) the later Vedic Age
(c) the post Vedic Age
(d) the Epic Age

19. The religion of early Vedic Aryans was primarily of
(a) bhakti
(b) image worship and yajnas
(c) worship of nature and yajnas
(d) worship of nature and bhakti

20. The term Nishkas which meant an ornament in the
Vedic Period was used in later times to denote a/an
(a) weapons
(b) agricultural implement
(c) script
(d) coin

21. The term ‘Aryan’ denotes
(a) an ethnic group
(b) a nomadic people
(c) a speech group
(d) a superior race

22. Which one of the following statements regarding
Harappan Civilisation is correct?
(a) The standard Harappan seals were made of clay
(b) The inhabitants of Harappa had neither knowledge of copper
nor bronze
(c) The Harappan Civilisation was rural based
(d) The inhabitants of Harappa grew and used cotton

23. The Indus Valley people traded with the
(a) Chinese
(b) Mesopotamians
(c) Parthians
(d) Romans

24. Which school of philosophy is also known as Lokayat
(a) Jaimini
(b) Buddhism
(c) Charvak
(d) Bhagvatism

25. The great law giver of ancient times was
(a) Manu
(b) Vatsyayana
(c) Ashoka
(d) Aryabhatta

Answers

1 :- b
2 :- c
3 :- c
4 :- d
5 :- a
6 :- a
7 :- a
8 :- d
9 :- a
10 :- d
11 :- c
12 :- a
13 :- a
14 :- b
15 :- d
16 :- d
17 :- d
18 :- a
19 :- c
20 :- d
21 :- c
22 :- d
23 :- b
24 :- c
25 :- a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *